Gourmetguru v gastronomii experimentuje rád, ocení ale i typické české chutě. V restauraci si klidně dá svíčkovou a české pivo a v baru potom... Jaký je vůbec český národní koktejl? Stejnou otázku si nyní položila také Česká barmanská asociace (CBA) a rozhodla se vyzvat všechny barmany a příznivce koktejlové kultury, aby jí pomohli národní drink najít.

Brazilci vynalezli Caipirinhu z limetky, třtinového cukru a cachacy, v Singapuru se pyšní koktejlem Singapore Sling založeným na ginu, třešních a ananasu. Češi si sice v poslední době oblíbili třeba Aperol Spritz, ten ale pochází z italského Tyrolska. Ačkoli máme skvělé barmany i spoustu nápaditých barů, žádný koktejl nemůžeme označit za národní.

"Nezáleží na tom, jestli půjde o sladký nebo hořký drink, krátký či dlouhý. Měl by však být historicky známý a jeho základ by měla tvořit typická česká lihovina dostupná v běžném tuzemském baru," sdělil Gourmetguruovi člen odborné rady CBA Miroslav Černík.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?