Nos nejprve polechtá typická vůně, pak pusu zaplní šťavnatá chuť. Jahody, první ovoce roku. Když se rozvoní a červeně září z košíků zelinářských stánků, je jasné, že jaro je v plné síle a odteď si je můžeme dopřávat až do podzimu. Jahod je totiž řada druhů. Některé plodí jednou, jiné dvakrát v roce, další dokonce v průběhu celé letní sezony. Což dává prostor ke zdravému mlsání i dietářům, protože jahoda má málo cukru, zato množství blahodárných látek, včetně schopnosti snižovat nezdravý cholesterol.

Chvála mlsnému Ludvíkovi

Jak vyplývá z archeologických nálezů, je velmi pravděpodobné, že lesními jahodami se živili už lidé v mladší době kamenné. Plody tehdejšího jahodníku obecného byly ovšem velmi drobné, sběr dal práci, o ovoci v dnešní podobě můžeme mluvit až o mnoho let později. Vlastně za vyšlechtění velkých jahod tak, jak je známe, může zahradník Ludvíka XV. Panovník byl totiž známým labužníkem a vyžadoval stálý přísun nových a originálních dobrot. Zobat malé jahody však bylo nepohodlné, zakousnout se do velkého plodu lákalo.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?