Politolog se domnívá, že největší šanci na zvolení prezidentem mají umírnění kandidáti Jan Švejnar a Jan Fischer.

Co je podle vás hlavním argumentem pro přímou volbu prezidenta? Proč měnit zaběhnutý systém?

V teoretické rovině si nemyslím, že by bylo nutné přímou volbu zavádět. Mezi její pozitiva ale patří, že přiměje více lidí zajímat se o politiku a kandidáty přiměje zabývat se i zahraniční politikou země. To se dosud příliš neděje. Také to ulehčí parlamentu, který byl před prezidentskými volbami pod velkým tlakem různých zákulisních dohod, jako jsme viděli při poslední volbě v roce 2008, kdy se prezidenta dlouho nedařilo zvolit. Odpůrci přímé volby mají ale svým způsobem pravdu, když varují před tím, že se neupravují pravomoci prezidenta, aby nemohl svého mandátu zneužívat. To ale bude záležet na jeho osobnosti. Mám pocit, že je celá řada lidí traumatizována prezidentstvím Václava Klause. I když nebyl zvolen přímo, stejně tlačil své pravomoci až na samou hranu ústavy.

Když se podíváme na kampaň, která by před přímou volbou probíhala, může se přece lehce stát, že u veřejnosti uspěje ten, kdo má více peněz a lepší marketing. A nemusí jít o nejlepšího kandidáta...

Osobně nevěřím, že by se tohle stávalo. Může tomu tak být v zemích, kde mají zaveden prezidentský princip, jako je USA, kde je kampaň masivní, ale u nás taková nebude. Lidé nejsou tak hloupí, aby vybrali podle billboardů a reklamy nějakého baviče nebo populistu. Když se podíváme na ostatní evropské země, kde přímá volba existuje, nenajdeme jediný příklad, kde byl zvolen prezident jen kvůli reklamě. Vždycky to musel být člověk, který má politické zázemí a zkušenosti.

Nepovede přímá volba paradoxně k rozdělení společnosti, že se část lidí postaví proti přímo zvolenému prezidentovi heslem „tohle není můj prezident?“

Podle mého se to nestane, protože u nás by přímá volba nebyla jednokolová jako v USA. U nás by se voliči museli ve druhém kole shodnout na kompromisu. Například ve Francii byl ve druhém kole souboj mezi pozdějším prezidentem Chiracem a populistou Le Penem. Většina lidí se ze strachu před populismem nakonec přiklonila k Chiracovi, přestože to nebyl jejich kandidát.

Jakou odhadujete volební účast při případné přímé volbě prezidenta?

Při té první bych očekával vysokou účast. Každý si bude chtít zvolit prezidenta. V těch dalších by se vidělo až po zkušenostech s prvním přímo zvoleným prezidentem, zda voliče neodradí.

Máte osobní typ, kdo by se přímo zvoleným prezidentem mohl stát?

Můj tip je, že do druhého kola projdou umírnění kandidáti, kteří zaujmou voliče z levé i pravé strany od středu. Myslím tím na Jana Fischera a Jana Švejnara.

Nejmenoval jste Karla Schwarzenberga.

Aniž bych si myslel, že by byl špatný prezident, nepočítám ho do té skupiny proto, že je předsedou politické strany, která stojí hodně napravo. To mu bude ubírat u voličů hlasy.

Senátor Kubera uvedl, že o přímé volbě uvažuje i Livia Klausová. Chce stát proti Janu Švejnarovi. Myslíte, že by manželka prezidenta Klause měla šanci uspět?

Určitě by šanci měla. Dokonce si myslím, že by nebyla špatnou prezidentkou. Je totiž mnohem rozumnější než její manžel. Ale můj tip pro druhé kolo voleb se nemění, i kdyby se rozhodla do přímé volby jít.