Korupční kauza Věcí veřejných, která vloni na jaře téměř rozložila vládnoucí koalici, míří k soudu.

Od pondělka se má z úplatkářství zpovídat šéf poslanců VV a faktický vůdce celé strany Vít Bárta, na lavici obžalovaných usedne také Bártův bývalý spolustranický kolega a dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, který měl být jedním z těch, kdo přijali peníze v nechvalně proslulých "Bártových obálkách".

Jde o unikátní kauzu, kvůli které si soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott nechal od pondělka do pátku zamluvit největší jednací síň v justičním paláci na náměstí Kinských.

"Rozhodně je to neobvyklý případ, podobný jsem ještě neměl," řekl už v pátek serveru IHNED.cz Jan Šott, který si před trestní senát pozval kompletně celou véčkařskou elitu. Od politiků bude chtít popsat poměry v nejmenší koaliční straně.

Zmínka o blížícím se soudním líčení zaznívá i v neformálních hovorech poslanců, z nichž se od pondělka budou postupně stávat svědkové procesu. Namísto obvyklého "Jak se máš?", zní teď z úst straníků jiná věta - "Tak co, kdy jdeš?"

Těžká role Klasnové

Na lavici obžalovaných dosud neseděl takto vysoce postavený politik, který je členem nejužšího vedení koalice, skupiny K9. A nestává se rovněž často, aby v líčení s ním vypovídali nejvyšší ústavní činitelé.

Na lavici svědků se během týdne vystřídá manželka Víta Bárty a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, všichni současní ministři vlády Pavel Dobeš, Josef Dobeš, Kamil Jankovský a Karolína Peake.

Soudce chce vyslechnout i výpověď Radka Johna, který Věci veřejné formálně vede, několik poslanců strany a blízké Bártovy spolupracovníky. “Nechci o tom mluvit, je to pro mě citlivá záležitost, protože před soudem stojí milovaná osoba,” řekla Klasnová pro Hospodářské noviny.

Jejímu manželovi v případě odsouzení hrozí až šestileté vězení, Jaroslavu Škárkovi může soud uložit poloviční trest.

Statisíce za loajalitu

Bárta se podle obžaloby snažil vloni uplatit kromě Škárky ještě další kolegyni z Věcí veřejných - dnes rovněž nezařazenou (a tedy z VV vyloučenou) poslankyni Kristýnu Kočí.

Předseda poslanců VV dal podle jejich výpovědí půl milionu korun Kočí, ve Škárkově případě šlo o 170 tisíc korun. Škárka pak podle policie část peněz použil. Počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 dostával měsíčně 55 tisíc korun za loajalitu. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze pouze půjčil. Sněmovna však na konci loňského srpna rozhodla, že jeho i Škárku vydá k trestnímu stíhání. Policejní žádost o vydání Bárty zkritizoval již dříve jeho advokát Oldřich Chudoba.

Bárta: K soudu se těším

Sněmovna podle něho nerozhodovala na základě úplných a objektivních podkladů. "Od chvíle, kdy jsem byl vydán (sněmovnou k trestnímu stíhání), říkám, že můžu být očištěn pouze u soudu. A těším se k soudu," prohlásil již dříve Bárta.

Také Škárka tvrdí, že se trestného činu nedopustil. "Vzhledem k tomu, že jsem nevinný, tak se toho vůbec nebojím," uvedl po převzetí svého obvinění. Poukázal na to, že policisty sám upozornil na to, že jednu bankovku rozměnil.

Stížnosti na policii

V souvislosti s případem se objevilo i několik možných nesrovnalostí ze strany policie. HN například upozornily na průtahy ve vyšetřování. Mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej to ale odmítl.

Na postup policie si ale stěžuje také dříve utajovaný svědek Tomáš Jánský, který figuruje ve spisu. Kriminalisté podle vyjádření jeho právníka Jaroslava Radila odtajnili bez jeho vědomí jeho osobní informace. Vystavili tak prý jeho klienta s rodinou "nepřípustnému ohrožení".

Deník Právo počátkem ledna zveřejnil informace z tajně pořízeného rozhovoru, ve kterém Škárka přiznává, že se proti Bártovi postavil, aby vyvolal puč uvnitř nejmenší vládní strany a napomohl jejímu konci v koalici. Druhým člověkem byl podle Bárty právě Jánský - dlouholetý dodavatel bezpečnostní firmy ABL.

Časová osa: Jak se vyšetřovaly Bártovy obálky