Podpora vyjadřovaná ruským aktivistkám Pussy Riot či tibetskému dalajlamovi může ohrozit tuzemský export, řekl ve svém pondělním projevu na brněnském strojírenském veletrhu premiér Petr Nečas (ODS). Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s prohlášeními předsedy vlády nesouhlasí, v rozhovoru pro úterní Lidové noviny uvedl, že se k premiérovým výrokům ještě hodlá vrátit.

"... ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to, hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států," uvedl Schwarzenberg.

Za svého předsedu se postavila vládní TOP 09.

"Předsednictvo TOP 09 je toho názoru, že projevit slabost vůči autoritativním režimům je vždy chybným krokem," řekla ČTK mluvčí strany Alžběta Plívová.

Kritika Číny je podle premiéra "módní projev"

Nečas mimo jiné uvedl, že je nutné "zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu".

Varoval například před falešným adorováním nevkusu, který představují ruské aktivistky Pussy Riot. Podporu dalajlamy zas vnímá jako vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter a měl by "polofeudální, teokratický charakter se silnými autoritativními prvky".

Schwarzenberg: Diktátorům se musíme postavit

Šéf české diplomacie je z takového postoje zděšený.

"Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to, nastavit stav z před x lety. O to ale vůbec nejde. Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí," dodal Schwarzenberg.

ČSSD: Nečas se chce zalíbil prezidentu Klausovi

Nynější spor mezi předsedou vlády a ministrem zahraničí se nelíbí opoziční sociální demokracii. Její zahraničněpolitický expert a místopředseda Lubomír Zaorálek podotkl, že zahraniční politika si nezaslouží, aby byla redukována na nástroj vnitropolitického boje, kdy se Nečas svými výroky snaží zlepšit své vztahy s prezidentem Václavem Klausem.

České republice podle něj škodí, že vláda nemá na významná zahraničně politická témata jeden názor. "Takto se nedá vyjadřovat k lidskoprávním otázkám. Na nich by se měly vládní strany nejprve ujednotit a pak podle toho dělat nějakou strategii," podotkl.

Souhlasíte s ministrem Schwarzenbergem? Co říkáte na výrok premiéra Nečase, že podpora lidských práv může ohrozit český export? Na tyto otázky jste odpovídali v debatě, všechny příspěvky najdete - ZDE. Děkujeme za Vaše názory!


Ondřej Lébl, Sadská

Se Schwarzenbergem v tomto ohledu naprosto souhlasím. Vyjádření premiéra Nečase je naprosto skandální. Za chvíli bychom mohli začít pomáhat režimům v Severní Koreii nebo Íránu s jaderným programem, vyvážet zbraně do zemí, na které bylo uvaleno embargo atp., hlavně když na tom vytřískáme alespoň korunu.
Jeho vyjádření je podobné, jakoby všechny světa vůbec nereagovaly na vpád přátelských vojsk do Československa v srpnu 1968. Nebo když nás naši západní „spojenci” v Mnichově prodali Hitlerovi, aby mu zavřeli hubu a uchránili si to svoje...
Nečase se v tomhle ohledu musel naprosto zbláznit. Už dávno to není pan Čistý, ale pan „Udržet se u moci, co nejdéle to půjde, protože pak už mě nikdo nezvolí.”


JaC

Samozřejmě nesouhlasím. Nebo snad provokace děvenek lehčího typu (natáčený a posléze na netu zveřejněný grupensex v muzeu nebo obscénní poskakování a vyřvávání hesel v kostele)patří též mezi nezadatelná lidská práva? Nemazlili by se s nimi nikde, a zejména v poněkud prudérní USA. Vypadá to, že postarší pan Sch. je takovými vystoupeními velice nadšen.
Premiér snad poprvé v historii vyslovil názor, který musí sdílet každý rozumný člověk.


Jan Hejl, Brno

Podpora lidských práv může skutečně ohrozit vztahy s diktaturami. Premiér ale jasně svými slovy říká, že je lepší býti pragmatiky, kteří se neohlížejí. Rezignovat na dodržování lidských práv ve prospěch ekonomiky je cesta do hlubokých pekel a mezinárodní izolace. Naše hrdost by nám neměla dovolit sklonit se před mocnými a bezpáteřními diktátory. Premiér se tímto výrokem začíná naklánět. Smutné.


Karel

Nesouhlasím. Premiér má snad poprvé, co je tím slabým premiérem, a asi naposledy, pravdu. Podívejte se na Američany - mají lidských práv plné huby a když jde o business, tak ani neví, že jsou.


Fr. Nechutný, Beroun

Souhlasím s panem knížetem, protože Nečas už ztratil soudnost a rozum, protože se chová jako stalinista.


Vladko Hořčička jr., Olomouc-Darmstadt

Karel Schwarzenberg má pravdu. Bohužel putinizace české kotliny úspěšně pokračuje, a tak jeho názor nezíská podporu mezi českými mužiky.


Erik Dohnálek, Praha

Premiér Petr Nečas ukázal v tomto směru, že není pokrytec, jako většina ostatních politiků, kteří sice lidská práva veřejně hájí, ale zároveň nic nezdůrazňují proti obchodu s těmito státy. Takže ve své podstatě dělají pro lidská práva asi tolik, jako teď démonizovaný premiér. K panu ministru zahraničí bych měl jen jednu poznámku: Palestinci nejsou lidé? Nedokážu si vzpomenou, že by někdy na porušování jejich práv upozornil, kdežto se státem Izrael podporuje diplomatické vazby o jakých se napříkld ostatním evropským státům (bezproblémově demokratickým) může jen zdát. To jen k tomu, že ani Karel Schwarzenberg není v tomto ohledu morálně čistý.


Marek Klasna, Praha

Pan Nečas objektivně řečeno duševně neunesl svou funkci, všechny povinnosti a tlaky, které jeho premiérování obnáší, a pronáší velmi nebezpečné výroky. Bohužel pravděpodobně vůbec netuší, co řekl, a proto by měl vyrazit na alespoň několikaměsíční ozdravný pobyt za Putinovými opričníky či zkontrolovat stavbu Čínského zábavního parku v Tibetu. Budeme se těšit na jeho další vyprávění o vrcholu nevkusu. V hospodě u piva, kde ho nebude nikdo poslouchat.


Vladimír Voráček, Praha

Přečetl jsem si celé prohlášení premiéra a viděl jsem, že není tak jednostranné, bohužel je tak nešťastné, že opravdu nebude interpretováno jinak.
Mně osobně velice vadí, jak celý svět přivírá oči nad porušováním lidských práv (nebo prostě nehumánním chováním) různých mocností, protože s nimi mají výhodné obchodní styky. Je to pro mě naprosté selhání civilizace. Peníze jsou postaveny před hodnotu života, aby potom byly tyto krvavé peníze použity na záchranu života, nebo jeho zlepšení. Je to neetické, egoistické a často se to dá nazvat i rasistické. Primárně je to však nelogické. Pokud stavíme nástroj před jeho cíl, dostáváme se do existenčního paradoxu. 

Bohužel mám často z vlády pocit, že takto hluboká myšlenka je na ně moc. Utvrzují mě v tom například cyklostezky v Praze. Ano je mi jasné, že jde pouze o zakázky pro firmy co je "budují". Máme 3m široké chodníky, ale kola mají jezdit v korytě s auty, kde často nemají kam uhnout. Přitom by stačil např kodaňský, či berlínský systém, stezka je od vozovky oddělená obrubníkem a je vlastně součástí chodníku. Jednoduché, jistě ne dražší a hlavně bezpečné. Ale také je to asi moc složitá myšlenka.


 

Regina Dundrová, Kladno

Souhlasím s panem ministrem zahraničí ohledně tohoto vyjádření. Názor premiéra mne šokoval.


Martin, Jablonec n.N.

Češi se naučili od roku 1621 přežívat za jakýchkoliv okolností - je jedno odkud fouká, hlavně sklonit hlavu. Proto byla odvolána mobilizace 1938, proto tak snadno Rusové zlikvidovali české vedení 1968 a zažili jsme tady hony na čarodějnice a čistky. A proto tak nesnášíme pár různých hrdinů - peruť. 611 a další, Mašíny, Havla - každý z jiného těsta ale všichni se stavěli proti blbosti a krutosti režimu. No a tady teď náš premiér (ze stejné partaje jako prezident "zapomínající" protokolární pero ve své kapse za přímého přenosu) prohlásí tupost a krutost za normu pro přežití a plné břicho. Takže čekám, že ODS teď půjde do voleb s lídry s poněkud šikmo namaskovaným obočím a bude tahat nastrčené amfory...


AV, Praha

Zeptal bych se pana ministra, co podniká v případě Bahrajnu a Saúdské arábie, kde jsou lidská práva potlačována ještě více než v Íránu. O tom se pořádně nemluví.
Kdo nevěří, najděte si zprávy - zákaz řídit auto ženám je zdůvodněn obavou z jejich znásilnění a další perly.
Bahrajn - potlačení revolty, kterou v Lybii a Sýrii podporujeme


Pavel, Zvíkovec

S panem ministrem Schwarzenbergem samozřejmě souhlasím. Nškteré principy jsou nepřekročitelné a pokud se nedodržují, pak se to škaredě vymstí. U Pussy Riot, přeci nejde o to, jestli je to vkusné nebo ne, ale o to, že je za to chtějí vsadit do vězení na 2 roky... Podobnost s Plastiky je čistě náhodná...