Osmapadesátiletá ekonomka Ludmila Müllerová z TOP 09, která nahradí odstupujícího Jaromíra Drábka ve vedení ministerstva práce a sociálních věcí, pracovala před vstupem do vrcholné politiky na administrativních a ekonomických pozicích v několika firmách.

Její působení v soukromé bruntálské nemocnici pak mělo dohru o několik let později na půdě Poslanecké sněmovny. V létě 2000 policie zažádala zákonodárce, aby svou kolegyni, tehdy ještě v barvách lidovců, zbavili imunity. Leč neuspěli.

Ludmila Müllerová

Datum a místo narození: 27. září 1954 v Lanškrouně (okres Ústí nad Orlicí).

Vzdělání: Provozně ekonomická fakulta Vysoké školy zemědělské v Brně.

Kariéra: pracovala v administrativních a ekonomických profesích v JZD Horní Čermná, Východočeských papírnách Lanškroun a Státním statku Bruntál (1976-1991); soukromě podnikala v oblasti ekonomiky a účetnictví (1991-1994); pracovala v ekonomických funkcích v nemocnici v Bruntále (1994-1998); poslankyně (1998-2002; zvolena za KDU-ČSL); náměstkyně ministra práce a sociálních věcí odpovědná za oblast sociální politiky, sociálních služeb a rodinné politiky (2002-2004); senátorka za obvod číslo 46 - Ústí nad Orlicí (2004-2010; zvolena za KDU-ČSL).

Členství a funkce v politických stranách: od roku 1991 byla členkou KDU-ČSL, byla mimo jiné místopředsedkyní této strany a místopředsedkyní senátorského klubu KDU-ČSL; v roce 2009 se podílela na založení TOP 09.

Ostatní:

- je poradkyní současného ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který počátkem tohoto měsíce podal rezignaci k 31. říjnu.

- V minulosti byla místostarostkou a členkou Rady městyse Dolní Čermná.

- V senátních volbách na podzim 2010 neobhájila křeslo v horní parlamentní komoře. Skončila již v prvním kole se ziskem 18,29 procenta hlasů.

- v roce 2000 policie neúspěšně žádala o zbavení její poslanecké imunity, když ji podezírala z krácení daně. Podle policie měla stát připravit o zhruba půl milionu korun. Ve sněmovně tehdy Müllerovou srdnatě hájil nynější (z TOP 09) i dřívější (z KDU-ČSL) spolustraník Miroslav Kalousek

Policie: Snažila se krátit daň

Detektivové marně tvrdili, že mají pádné důkazy o tom, že Müllerová chtěla podvést stát a pokusila se zkrátit daň. Právě tehdy se Müllerové paradoxně dostalo dosud největší mediální publicity.

Podle vyšetřovatelů v roce 1995 jako ekonomická náměstkyně nestátní bruntálské nemocnice uzavřela fiktivní smlouvu. Související faktura pak měla prohloubit ztrátu společnosti, čímž měla státu vzniknout škoda přes 400 tisíc korun.

Nic jsem nepodepsala

Müllerovou, která se bránila tím, že smlouvu nepodepsala a ani nemohla, kolegové ze sněmovny podrželi. Zajímavé však bylo sledovat, jak její spolustraníci argumentují. Zatímco například Cyril Svoboda tehdy uvedl, že ač je o nevině poslankyně zcela přesvědčen, neměla by sněmovna vydání bránit, Miroslav Kalousek naopak plamenně hovořil o tom, že sněmovna nesmí být "tupá hlasovací mašina" a "formálním procesním nástrojem špatného vyšetřovatele".

Do dolní komory parlamentu se Müllerová dostala v roce 1998 právě jako členka KDU-ČSL. V roce 2004 se stala senátorkou, o pět let později se přidala ke Kalouskovu křídlu křesťanských demokratů a stála u zrodu TOP 09, jíž byla až do loňského podzimu místopředsedkyní.

Konec v Senátu

Křeslo v Senátu již ale před dvěma lety neobhájila.

V Poslanecké sněmovně byla členkou výborů a komisí zabývajících se sociální politikou a zdravotnictvím.

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kam teď míří, působila Müllerová už v letech 2002–2004 jako náměstkyně ministra Zdeňka Škromacha (ČSSD). Zodpovídala za oblast sociální politiky, sociálních služeb a rodinné politiky.

Ministryní až na druhý pokus

Šéfkou resortu se mohla stát již před dvěma lety, když Petr Nečas (ODS) sestavoval vládu. Ale odmítla.

"Měla jsem obhajovat senátorský mandát, a dala jsem tehdy přednost senátním volbám před funkcí ve vládě," řekla Müllerová v rozhovoru pro IHNED.cz.

K resortu ale měla blízko pořád: ministr Drábek si ji totiž platil jako svou poradkyni.

O tendrech, které měl na starosti policií stíhaný náměstek ministra Vladimír Šiška, údajně nic nevěděla. "Do výběrových řízení jsem nijak nezasahovala a neměla jsem k nim žádné informace," tvrdí.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se