Ekonom a někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar doporučil před prvním kolem přímé volby volit předsedu TOP 09 a kandidáta této strany Karla Schwarzenberga. Udělal to v písemném prohlášení, které poslal agentuře ČTK.

Žádný z devíti uchazečů o prezidentské křeslo sice podle Švejnara není ideální, nejlepší předpoklady pro to obstát v čele státu i v případných těžkých dobách má prý ale Schwarzenberg.

"Má mimořádné mezinárodní zkušenosti. Má morální a společenskou integritu. Má schopnost důstojně, avšak jasně prosazovat zájmy naší země. A nabízí voličům úžasný životní příběh těsně spjatý s historií Československa i České republiky. Je velkorysý a bude dobrým strážcem naší národní identity," uvedl.

Předsedu TOP 09 podpořil v kampani v úterý také ekonom Vladimír Dlouhý, který také kandidoval na prezidenta, ale ministerstvo vnitra ho z voleb vyloučilo.

Švejnar kandidoval na prezidenta v roce 2008, kdy o hlavě státu rozhodoval Parlament. Podporovaly ho ČSSD, Strana zelených a senátorské kluby SNK ED a Klub otevřené demokracie. Ve třetím kole druhé volby tehdy zvítězil Václav Klaus.

Švejnar uvažoval i o účastí v nadcházejících prvních přímých volbách hlavy státu a průzkumy preferencí mu dávaly velkou šanci. Nakonec ale oznámil, že kandidovat nebude. I tentokrát ČSSD zvažovala jeho podporu, pak se ale kandidátem sociální demokracie stal místopředseda strany Jiří Dienstbier.