Prezident Václav Klaus si přeje, aby se jeho nástupcem ve funkci stal člověk, který patří do této země a strávil v ní svůj život. Klaus to řekl ČTK a Českému rozhlasu při návštěvě lyžařského areálu Monínec u Sedlce-Prčice. Nepřímo tak podle očekávání podpořil Miloše Zemana. Karel Schwarzenberg, druhý z finalistů prezidentské volby, strávil velkou část svého života v zahraničí.

"Mně jde vždy o jednu jedinou věc, tu jsem říkal mnohokrát před volbami, dávno, teď, a budu to říkat zítra a budu to říkat po skončení voleb. Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší," uvedl Klaus. Dodal, že jeho zájmem je, aby "tahleta zemička přežila a vydržela a nerozplynula se v té Evropě jako kostka cukru v kávě".

K další fázi prezidentské kampaně, v níž se střetává kandidát TOP 09 Schwarzenberg s bývalým premiérem Milošem Zemanem, který je kandidátem Strany práv občanů - Zemanovců, se Klaus nechtěl příliš vyjadřovat. "Nebudu hodnotit ani výkony prezidentských kandidátů, ani manipulaci novinářů, kteří znemožňují, aby ta kampaň byla férová a seriózní," prohlásil.

Zeman s výhradami

Klaus těsně před první volbou už naznačil, koho bude volit. "Mně jde skutečně o to, aby byl zvolen někdo, kdo pro tuto zemi už něco udělal. A jehož zkušenost máme všichni před svýma očima a kdo opravdu s touto zemí cítí," řekl Klaus s tím, že nikdy neskrýval tato svá kritéria. Klaus promluvil při odchodu z volební místnosti v pražských Kobylisích, kam přišel odpoledne volit s manželkou Livií, mladším synem Janem a vnukem.

Klaus už dříve uvedl, že mezi prezidentskými kandidáty vidí jediného politika, tím je podle něj Miloš Zeman. Nevidí ale prý nikoho, komu by bez váhání prezidentský úřad předal.