Jihočeská radní pro školství Vítězslava Baborová (KSČM) ve středu rezignovala na svoji funkci. Čelila dlouhotrvajícím protestům studentů, o odchodu z funkce však údajně uvažovala kvůli zdravotnímu stavu.

Krajský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) již od Baborové obdržel písemnou rezignaci. O jejím nástupci rozhodne na nejbližším zasedání zastupitelstvo. Nahradí ji patrně další zástupce komunistů.

"Baborová svou rezignaci vysvětlila přetrvávajícími zdravotními problémy," uvedl k tomu hejtman Zimola. V kraji se loni v listopadu zvedla vlna nevole kvůli tomu, že radním pro školství je člen komunistické strany. Studenti s dalšími lidmi kvůli tomu uspořádali několik protestních akcí.

Podle protestujících studentů ale rezignace Baborové nic neřeší. "My se nestavíme proti její osobě. Nám nejvíc vadí, že tento resort vedou komunisté. I když paní Baborová skončí a nahradí ji někdo jiný z KSČM, tak naše protesty budou dále pokračovat," řekl před nedávnem zástupce studentů Šimon Heller.

Petice pro i proti

Volby v Jihočeském kraji loni v říjnu vyhrála sociální demokracie právě před komunisty. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství Baborovou, což vyvolalo první vlnu nevole části studentů a veřejnosti.

Ještě před jejím zvolením sepsal učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha petici proti tomu, aby školství vedl zástupce KSČM. Dosud ji podepsalo přes 12 tisíc lidí.

Žáci třeboňského gymnázia začali proti komunistické radní protestovat jako první, postupně se přidaly další školy. Záhy vznikla i petice na podporu Baborové. Podepsalo ji přes šest tisíc lidí.

Na protest proti vládě ČSSD s KSČM se v Českých Budějovicích konala tři shromáždění, nyní také dobrovolníci drží štafetovou hladovku. Ta začala 8. ledna a po 24 hodinách se v ní střídají jedinci, kteří po tu dobu nejedí.