Ekonom, prognostik, politik. Svého času se o Valtru Komárkovi mluvilo dokonce jako o vážném kandidátovi na prezidentskou funkci. Dvaaosmdesátiletý čestný předseda ČSSD a jeden z hlavních aktérů listopadu 1989 podlehl dlouhodobé nemoci. Kvůli té byl zhruba od začátku května v pražské nemocnici Na Homolce, kde ho navštívila i řada osobností včetně prezidenta Miloše Zemana. Ten se spolu s premiérem Petrem Nečasem a dalšími podělil o své vzpomínky na Komárka.

Zemřel Valtr Komárek, ekonom, prognostik a čestný předseda ČSSD. Bylo mu 82 let - čtěte ZDE

Miloš Zeman, prezident

"Myslím si, že odešla jedna z nejvýraznějších postav polistopadové české politické scény a že tuto postavu v období rozjitřeného předvolebního politického boje budeme dlouho postrádat. Naše poslední setkání bylo v nemocnici, kde už ale umíral. Obdivoval jsem jeho smysl pro humor, jeho laskavost, jeho soucit s názorovými oponenty, kterým s úsměvem vysvětloval své argumenty."

Petr Nečas, premiér

"Pana Valtra Komárka mám v paměti jako osobnost, která výrazně přispěla k pádu komunistického režimu v Československu a v následujících letech se velkou měrou podílela na budování naší mladé demokracie. Již v této době jsme zastávali v mnoha ohledech velmi odlišné názory, vždy jsem si jej ale vážil jako vzdělaného, šarmantního a zároveň velice skromného člověka. Valtr Komárek určitě patří k velkým postavám sametové revoluce."

Václav Klaus, bývalý prezident

"Profesora Komárka jsem si vždy vážil a jeho odchod mne velmi zarmoutil. Ještě v srpnu 2010 jsem měl možnost přivítat jej na Pražském hradě a osobně mu poblahopřát k 80. narozeninám, kterých se dožil v dobré formě a kondici. Toto osobní ocenění dávám osobnostem, které vynikly ve svém oboru, které jsou známé a uznávané v celé naší společnosti a které navíc oslovily a obohatily i mne osobně."

Pavel Kohout, ekonom

"Mnoho pracovních nebo osobních zkušeností jsem s ním neměl, ale přece jen mám jednu nezapomenutelnou zkušenost z prosince 1989. Na jeho báječnou přednášku na Vysoké škole ekonomické, která byla neuvěřitelně nadšeně přijata studenty. Valtr Komárek nám tenkrát poskytl takovou dávku optimismu a politického pohledu na věc, že na to nikdy nezapomenu a vždycky mu za to budu vděčný."

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

"Zpráva o úmrtí Valtra Komárka mě velmi zasáhla. Vážil jsem si jeho přátelství, jeho nadhledu a obrovské životní moudrosti. Sociální demokracii ale i celé české společnosti bude člověk jeho formátu a životních zkušeností strašně chybět."

Michal Hašek, první místopředseda ČSSD

"Zpráva o Valtrově odchodu mne zastihla na jižní Moravě jako blesk z čistého nebe. Jsem smutný, odešla velká postava české sociální demokracie, výjimečný člověk, který říkal věci na rovinu a do očí. Valtře, budeš nám moc chybět."

Miroslav Kalousek, ministr financí

"Kdybych měl hledat nějaká slova, kterými ho charakterizovat, tak mne napadají slova jako velkorysost a laskavost, absence nenávisti nebo záludnosti. Měl jsem ho rád a bude se mi po něm stýskat. Dokonce jsme v té emoci operní scény hledali jistou paralelu s emocemi společenskými. Pan profesor, na rozdíl ode mne, uměl i zpívat."

Karel Schwarzenber, ministr zahraničí

"Byl významnou osobnost naší minulosti, která do konce života zůstala věrna svému levicovému přesvědčení, přesto ale měla otevřenou mysl a dobře se s ní diskutovalo. Je mi líto, že jsem ho v posledních letech už mnoho nevídal, je mi líto, že odešel, neboť opravdu on byl jeden z rozhodujících lidí své doby."