Jako by si myslela, že žije v nějakém špionážním filmu, ale evidentně v nějakém velmi špatném špionážním filmu, říká bývalý zaměstnanec Úřadu vlády. Jany Nagyové se zjevně dodnes bojí. Nepřeje si zveřejnit jméno. Stále pracuje ve státní správě. A jak říká, “víte, ona byla opravdu mocná, to nejsou jen pověsti”.

Pověstí o Janě Nagyové – hlavní postavě největšího politického skandálu, jaký kdy Česko zažilo, kolovalo docela dost. Je to i tím, že až na úplné výjimky s médii téměř vůbec nekomunikovala. Ti, kdo ji osobně poznali, říkají, že byla doslova paranoidní a velmi to přenášela na premiéra Petra Nečase.

Dnes už to nejsou jen pověsti. Policie téměř rok odposlouchávala její telefonáty s Nečasem, šéfem ČEZ, různými ministry, členy ODS, agenty tajné služby a podle neoficiálních informací také s některými kmotry. Mnoho z toho je obsahem už zveřejněných policejních protokolů. Při jejich čtení se jen těžko lze ubránit dojmu bývalého podřízeného Nagyové. Je to podivný špionážní příběh.

Nagyová působila na Úřadu vlády podle svědectví několika jejích bývalých podřízených jako generálka. Nesnesla odpor. A to ani nepatrný.

Nad vším se snažila mít kontrolu. A ten, kdo se jí nechtěl podřídit, v řádu maximálně měsíců přišel o místo. Například jen za dobu, co Nagyová vedla premiérskou kancelář Petru Nečasovi, vystřídala vláda hned čtyři mluvčí a z kanceláře odešlo mnoho dalších zaměstnanců.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se