Necelé dva týdny po tvrdém pádu premiéra Petra Nečase má Česká republika premiéra nového. Do čela vlády ho jmenoval prezident Miloš Zeman. A vybral si svého poradce, se kterým v minulosti blízce spolupracoval a který neváhal Zemana hlasitě podpořit v boji o Pražský hrad.

Ze všech možných kandidátů se jméno Jiřího Rusnoka v posledních dnech skloňovalo nejčastěji. Jde o uznávaného ekonoma, předsedu představenstva ING PF, a.s., a bývalého prezidenta Asociace penzijních fondů České republiky.

Ještě v Zemanově vládě přitom zastával post ministra financí. Navíc má pověst ekonomického experta s rozumnými názory.

Rusnok sám za své priority označil zavedení nového občanského zákoníku a také zavedení zákona o státní službě.

„Proč jsem přijal angažmá? Nemám rád patetické záležitosti, ale když mě prezident požádal o návrat do služeb vlasti, tak to udělám. Země potřebuje řídit, rozhodovat, posuzovat rizika... Chcete-li, vládnout," řekl Rusnok na Hradě těsně po svém jmenování.

Jiří Rusnok se narodil v ostravských Vítkovicích a celý život zasvětil ekonomii. Svou kariéru po studii na VŠE v Praze zahájil ve Státní plánovací komisi a na Federálním ministerstvu pro strategické plánování, odkud se později přesunul na Federální ministerstvo práce a sociálních věcí.

Před rokem 1989 byl kandidátem členství v KSČ. V letech 1992 až 1998 šéfoval sociálně-ekonomickému oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů.

Ing. Jiří Rusnok

Narozen: 16. října 1960 v Ostravě-Vítkovicích

Vzdělání: Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (1984)

Funkce: předseda představenstva ING Penzijní společnosti, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), poradce prezidenta Miloše Zemana

Rodina: ženatý, podle dostupných informací má tři děti

Vrcholem této éry bylo jeho jmenování ministrem financí ve vládě Miloše Zemana v dubnu 2001, kde vydržel do července roku následujícího. Odtud se přesunul na post ministra průmyslu a obchodu pod premiérem Vladimírem Špidlou, který ho v březnu 2003 - oficiálně kvůli dlouhodobě špatné komunikaci - odvolal.

V té době byl také za ČSSD zvolen do Poslanecké sněmovny, v roce 2003 ale rezignoval. Podporoval totiž velkou koalici ČSSD a ODS i Václava Klause kandidujícího na prezidenta. Navíc se jako progresivní kandidát na předsedu strany kritizující hlavní proud Sociálních demokratů neúspěšně postavil proti Špidlovi.

Získal jen 147 hlasů - oproti 299 Špidlovým. O pár let později o něm Jiří Paroubek prohlásil, že se s myšlenkami ČSSD rozešel už dávno.

Odchod do soukromého sektoru

Když se v roce 2006 stal členem expertní skupiny tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS), mluvilo se o jeho vyloučení z ČSSD. Tehdy se ale pro Lidové noviny vyjádřil, že členem sociální demokracie již „dlouho není".

Ze státních postů se vydal rovnou do soukromého sektoru a připojil se k skupině ING, kde se nejprve stal poradcem Výkonné rady ING pro Českou a Slovenskou republiku a od srpna 2006 je předsedou představenstva ING Penzijní fond a.s.

V lednu 2005 byl jmenován prezidentem Asociace penzijních fondů ČR, z postu ale koncem loňského roku odešel, protože jím vedený fond se nezapojil do druhého pilíře penzijního systému. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a letos se stal poradcem nové zvoleného prezidenta Zemana.

Vedle politických debat v médiích Zemana podpořil i na svém blogu na serveru Aktuálně. Kromě penzijních fondů či hospodářské krizi a s ní spojenou nutnost reforem komentoval také 2. kolo historicky prvních přímých prezidentských voleb.

V příspěvku s názvem Proč budu volit Miloše Zemana píše, že jeho kandidát má „výrazně lepší předpoklady pro kvalitní a plnohodnotný výkon funkce prezidenta" než jeho soupeř. A to i proto, že byl „úspěšným předsedou vlády ČR v nelehké době", kdy zažívala první výraznou ekonomickou krizi od vzniku samostatného státu.

MZ je podle něj prostě "mimořádně inteligentní a vzdělaný muž, ekonom, státník". Navíc "člověk skvěle se orientující v politickém řemesle a složitostech dnešního světa", muž "pevných zásad a přesvědčení" a také "vlastenec a bytostný demokrat".

Mimochodem, Zeman mu krátce po svém zvolení nabídl místo člena v bankovní radě České národní banky, kterou by měl doplňovat příští rok. Rusnok k tomu uvedl, že by takovou nabídku zřejmě přijal.