Bývalý člen ODS a poslanec Jiří Janeček zakládá novou konzervativní stranu O.K. Její program má stát na pravicových cílech: nastolení stabilního ekonomického prostředí, vyrovnaný rozpočet, nízké daně nebo omezování přistěhovalectví a islamizace. 

Základem Občanské konzervativní strany má být platforma Pravá frakce, která vznikla ještě v rámci ODS letos v únoru. Janeček vystoupil z řad občanských demokratů na konci srpna.

"V situaci, kdy ODS opustila i poslední zbytky pravicových ideálů, s nimiž byla před více než 20 lety založena, nemůže už bohužel Pravá frakce nadále působit jako její součást," uvedl Janeček.

ODS se podle něj ukázala jako nereformovatelná strana. "Členové Pravé frakce jsou přesvědčeni, že ODS se stala definitivně středolevou stranou, a rozhodli se na této křižovatce jít vlastní cestou, která vede vpravo," dodal Janeček s tím, že Pravá frakce má v současné době téměř 2000 příznivců.

Politická scéna je podle Janečka v Česku žalostná, chaotická a chybí jí silná autorita. Vadí mu, že ODS údajně není ochotna přijmout zodpovědnost za současný stav a TOP 09 je založena pouze na jedné osobnosti. ANO považuje po koaličních jednáních s ČSSD za spíše středolevicovou stranu.

"Tyto zprávy, pocit marnosti, slabosti a neloajálnosti lídrů k obyvatelům ČR, žádná vidina blízké světlé budoucnosti nás vedly k zásadnímu rozhodnutí: založit a vybudovat Občanskou konzervativní stranu, která nastolí v České republice stabilní ekonomické prostředí s jasnými pravidly," zdůraznil Janeček.

Členem strany se může stát kdokoli, kdo podepíše prohlášení, že nebyl členem komunistické strany, a zaváže se k plnění pravicového programu. Za cíl si strana dává ochranu občanské svobody a nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Prosazovat bude nízké daně a adresnou sociální politiku, vyrovnaný rozpočet má nařizovat zákon.

"Zredukujeme sociální programy na minimum," píše se v programových tezích. V rámci Evropské unie chce emancipaci Česka, ale ne vystoupení, koruna by prý měla být zachována až do stabilizace ekonomického prostředí v Evropě. Strana by také měla "eliminovat přistěhovalectví a postupnou islamizaci" Česka.