Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině. Pro agenturu Reuters to uvedl český ministr obrany Martin Stropnický.

Lidé podle něj mají stále ještě v živé paměti okupaci vojsk SSSR z roku 1968. Ostatní země regionu, jako například Polsko, úsilí NATO naopak podporují.

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove minulý týden uvedl, že aliance by kvůli napjatým vztahům mezi Ukrajinou a Ruskem měla zvážit trvalou přítomnost svých vojáků v členských státech ve východní Evropě. Polsko již o stálou přítomnost sil NATO v zemi požádalo a praktické detaily této žádosti by měly být řešeny na summitu aliance v září ve Walesu.

Praha je ale jiného názoru, takovýto krok u ní vyvolává vzpomínky na studenou válku a nepodporuje ho, poznamenala agentura Reuters.

Jak Stropnický uvedl, Češi jsou stále opatrní, pokud jde o jakoukoli cizí vojenskou přítomnost v jejich zemi. A nic na tom nemění ani fakt, že vojáci NATO by mohli dorazit jen na pozvání českých úřadů. Obyvatelé země totiž mají ještě živě v paměti invazi vojsk států Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968 a následný pobyt sovětských vojáků v zemi.

"Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80.000 sovětských vojáků v období 'normalizace". Je to stále psychologický problém," prohlásil český ministr obrany. Jak ministr dodal, dokáže si představit určitou rozšířenou spolupráci, pokud jde o výcvik či podobné aktivity, nikoli ale přítomnost vojáků. "Zvýšit přítomnost aliance na našem území v různých modifikacích, to ano. Ale pokud jde přímo o rozmístění jednotek, v tomto případě jsem spíše skeptický," doplnil Stropnický.

Český ministr v rozhovoru rovněž obvinil Rusko, že v České republice i po celé Evropě vede "dezinformační kampaň" ohledně svých cílů na Ukrajině. "Dochází k úmyslné manipulaci s fakty, daty, okolnostmi, důležitými detaily, tak pracuje ruská strana," prohlásil Martin Stropnický.