Z návrhu zákona o registru smluv, který ukládá státu a veřejným institucím zveřejňovat smlouvy na internetu, poslanci zřejmě vyškrtnou státní a obecní firmy.

Alespoň to plánují zákonodárci ČSSD, kteří tento návrh předloží na středečním jednání sněmovních výborů.

"V koaliční smlouvě je závazek, že se budou zveřejňovat smlouvy uzavřené veřejnou správou, nemluví se tam o obchodních společnostech. Navrhuju vyjmout firmy spadající do kritické infrastruktury, protože by tak mohly odhalovat skutečnosti, které by ohrozily bezpečnost České republiky," řekl serveru IHNED.cz poslanec ČSSD Jan Chvojka.

Podle něj by registr smluv neměl platit pro ČEZ, Ředitelství silnic a dálnic, MERO, městské a další subjekty.

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu s tím ale zásadně nesouhlasí. "Pozměňovací návrhy jsou v rozporu s textem závazku poslanců k podpoře Rekonstrukce státu, který v tomto bodě podpořili poslanci Velebný i Chvojka. K vyřazení těchto společností neexistuje právní ani ekonomický důvod," napsali představitelé platformy v prohlášení.

Podle nich by se otevřela cesta k obcházení zákona účelovou změnou právní formy. "Například příspěvková organizace zřízená obcí se může změnit na obchodní společnost, a utajit tak lépe svoje investice," dodávají.

Návrh zákona o registru smluv prošel prvním čtením. Před tím druhým ho právě projednají výbory, které sepíší pozměňovací návrhy.