Na zasedání celostátního fóra si Česká pirátská strana zvolila nového předsedu. Ivana Bartoše ve funkci nahradí předseda moravskoslezské organizace Lukáš Černohorský. Ve druhém kole porazil ekonoma a bývalého člena předsednictva strany Iva Vašíčka a pražského volebního lídra Jakuba Michálka.

Během sobotního odpoledne si strana zvolila i čtyři místopředsedy. Funkci obhájil Tomáš Vymazal, kterého doplnili poražený kandidát na předsedu Ivo Vašíček, místopředseda olomouckých pirátů Vojtěch Pikal a členka republikového výboru strany Dominika Michailidu.

O podobě nového stranického vedení rozhodovali nejen piráti, kteří přijeli do Prahy na zasedání celostátního fóra, ale i ostatní členové elektronicky.

Členové strany mají na programu také rozhodování o zrušení delegátského systému. "Stanovy strany umožňují předsednictvu stanovit pro zasedání celostátního fóra delegátský systém. Na základně členského podnětu bude zřejmě tato možnost z pirátských stanov vyškrtnuta," uvedl člen Mikuláš Ferjenčík.

Bartoš, který stranu vedl od roku 2009, rezignoval na funkci v červnu spolu s místopředsedy Lenkou Wagnerovou a Michalem Havránkem. K důvodům odchodu uvedl, že nese politickou odpovědnost za výsledek voleb do Evropského parlamentu. 

Strana sice dostala více hlasů než v podzimních sněmovních volbách, nenaplnila ale cíl získat dva europoslance. K zisku alespoň jednoho křesla jí chyběly dvě desetiny procenta hlasů. Bývalý předseda uvedl, že ve straně jsou nyní dva názorové směry a piráti potřebují sjednotit. 

Mimo stranu test engineer

Podobně se ve své kandidátské řeči vyjádřil i Černohorský. "Je potřeba, abychom mohli všichni produktivně spolupracovat, místo toho, abychom ztráceli čas a plýtvali energií na zbytečně neproduktivní hádky," uvedl s tím, že i na práci bývalého vedení strany měly často vliv osobní spory jeho členů.

Nyní se nový předseda zaměří na podzimní komunální volby. Především chce apelovat na své spolustraníky, aby se drželi pirátského programu.

"Piráti, jako nejsilnější neparlamentní strana, jsou v současné době velmi žádaným partnerem. Strany, které nás žádají o koalice, dost často chtějí využít zdravou a nezkorumpovanou pověst pirátů – lidé do nás vkládají naději, kterou u jiných stran postrádají. Musíme pečlivě zvažovat, s kým do koalice vstoupíme," uvedl Černohorský.

Nový předseda pirátů vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě v oboru Měřicí a řídicí technika. Od roku 2010 na škole pokračuje v doktorském studiu v oboru Technická kybernetika. V minulosti pracoval jako IT analytik, nyní jako test engineer.

Letos třicetiletý Černohorský se zapojuje do občanského života v Ostravě i mimo pirátskou stranu. Je například tiskovým mluvčím a členem petičního výboru, který se snaží prosadit zachování tří historických budov známých jako Ostravica-Textilia.

Česká pirátská strana vznikla po úspěchu podobných uskupení v zahraničí. Jejím cílem je prosazování práva na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochrana soukromí v informační společnosti 21. století.