Kapitálový trh jako jedna z oblastí finančního trhu je místo, kde dochází ke směně kapitálu prostřednictvím cenných papírů a jejich derivátů. Můžeme o něm říci,také že je podmnožinou finančního trhu.

Prostřednictvím kapitálového trhu získávají soukromé podniky a veřejné rozpočty značnou část kapitálu k financování svých investic a dalších výdajů. Emitenti, tedy státní a veřejné instituce, finanční instituce a podniky, vydávají cenné papíry a nabízejí je k prodeji na burze.

Cenné papíry kupují investoři. Jsou to banky, podílové nebo penzijní fondy, pojišťovny i fyzické osoby, které tak zhodnocují své volné peněžní prostředky. Tímto způsobem získávají zdroje pro financování vlastní činnosti. Pojem účastníci kapitálového trhu zahrnuje veškeré subjekty, které se účastní operací na kapitálovém trhu.

V Česku je ze zákona pověřena dohledem nad kapitálovým trhem centrální banka (ČNB). V rámci tohoto dohledu se snaží "podporovat rozvoj a transparentnost kapitálového trhu, tržní disciplínu a konkurenceschopnost poskytovatelů služeb na kapitálovém trhu, předcházet systémovým krizím, podporovat emisní aktivity, ochraňovat investory a klienty a posilovat důvěru veřejnosti v kapitálový trh," uvádí na svých stránkách ČNB. Tuzemské investiční společnosti, zahraniční správci fondů nabízející své produkty v Česku a další subjekty, které poskytují služby v oblasti kolektivního investování, jsou sdruženy v Asociaci pro kapitálový trh České republiky (AKAT).

Téma: Kapitálový trh

Ilustrační foto

Proč přestáváme dohánět Západ

Ve světě s globálním trhem kapitálu a sdíleným ekonomickým pokrokem mnohé teorie ekonomického růstu předpokládají, že chudší země se budou...
1. 2. 2024 ▪ 2 min. čtení