Mít jako státní symbol kohouta a zároveň si ho dělat jako jednu z nejoblíbenějších pochoutek na víně, to je prostě Francie. francie_kohout_na_vine.jpgVlastně ten skutečně pravý pernatec, který se dlouze vaří ve víně, ani není opravdový kohout, ale kleštěnec zvaný kapoun. Něco jako vůl místo býka. Zatímco i u nás se občas ještě někde vyskytnou v restauraci na jídelníčku býčí žlázy, Francouzi si klidně dají kohoutí varlata na jehle nebo kohoutí hřebínky s varlaty Souvarow či plněná kohoutí varlata jako studený předkrm. To už jsou ovšem skutečné delikatesy pro opravdové gurmety. Gurmán si raději dá kapouna či opravdového kohouta na víně. Dělají ho sice po celé Francii, ale už použité víno mu v každé oblasti dá poněkud jinou chuť. Společné mají jedno, díky dlouhému vaření ve víně při teplotě pod 100 stupňů je takové maso jako dortíček a kůstky z něho na talíři samy vyskakují.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist