Banka mezinárodní spolupráce, kterou založila První česko-ruská banka, může začít podnikat na tuzemském bankovním trhu.

Rozhodnutí o udělení bankovní licence včera nabylo právní moci, informovala v tiskové zprávě centrální banka. První česko-ruská banka (PČRB) získala od ČNB bankovní licenci až na třetí pokus.

PČRB poprvé žádala o bankovní licenci v únoru 2004 a pak i v dubnu 2005. Obě žádosti ČNB zamítla. V rámci třetí žádosti z dubna 2007 pak již ČNB získala všechny požadované podklady a letos 17. dubna udělila BMS bankovní licenci. Základní kapitál banky na českém trhu je 600 milionů korun. Tyto peníze již byly převedeny na účty bank v Česku. PČRB i její dcera se hodlají věnovat exportním a importním operacím, zvláště financování česko-ruského obchodu.

PČRB je nyní ovládána ruskými majiteli a má platnou bankovní licenci i v Rusku. Licence v Česku jí otevře dveře do celé Evropské unie. Majoritní podílník Roman Popov dříve působil ve Strojtransgazu, nyní vystupuje jako nezávislý bankéř. Minoritním společníkem je Viktor Lorenc, který je dosud výkonným šéfem Strojtransgazu. V bance dříve vlastnila podíl i Česká konsolidační agentura jako dědictví po bývalé IPB.