Na Štědrý večer je gastronomický cíl ve většině rodin daný: připravit vynikajícího kapra s lehkým bramborovým salátem. Na čem si ale pochutnat v ostatní sváteční dny? Pokud nechcete trávit svátky v kuchyni, a přesto si užít tradiční vánoční speciality, pak právě na vás mysleli šéfkuchaři i pekaři. Bude-li Štědrý večer patřit českému kaprovi, zkuste si v některý další den dopřát zahraniční kuchyni. Sváteční gastronomii si umí tradičně užít Francouzi – přinášíme proto několik česko-francouzských tipů z pražských gastronomických podniků.

Petite France: Vánoční pečení s francouzským nádechem

Vánoční "polínko" Bouche de Noel Grenache

Klasické vánočky, ale i perníkové chaloupky nebo vánoční polínko Bouche de Noel chystá pro sváteční období pekárna Petite France, která peče v pražských Lahovičkách a nadýchané pečivo dodává do svého obchodu v Myslíkově ulici.

Ozdobou svátečního stolu bude tradiční vánočka, která obsahuje 20 procent másla, navrch se přidává kapka oleje. Do těsta pekaři přidávají hodně rozinek, mandle, citronovou kůru. Ručně motaná vánočka váží celý kilogram. Druhou stálicí pekárny je francouzské vánoční polínko Bouche de Noel. "Nejčastěji se připravuje ze světlého korpusu a čokoládového krému a zdobí se čokoládovými dekoracemi, jako jsou jedlé figurky a ozdoby," vysvětluje majitel pekařství Jan Ivanco.

Atelier Kalina

Restaurace Atelier Kalina

Fine dining restaurace Atelier Kalina v Pachtově paláci na Smetanově nábřeží leží jen pár kroků od Karlova mostu. Zaměřují se zde na prvotřídní suroviny v kombinaci s moderní českou kuchyní dokořeněnou francouzským nádechem. Kreativnímu šéfkuchaři Mirku Kalinovi ve vlastním podniku po boku stojí šéfkuchař Petr Hajný. Společně se sommeliérem restaurace Sergeyem Mitrofanovem připravili ke svátečnímu období speciální menu podávané pouze o Vánocích.

Vánoční menu se inspiruje pokrmy, které se v toto období tradičně jedí u nás i ve Francii. "Snažíme se přidat i věci, které se na našich stolech objevovaly v letech první republiky, jako jsou například raci a šneci," říká šéfkuchař Petr Hajný. Polévka bude bílá rybí, snoubená s Veltlínským zeleným 2016 ze znojemského vinařství Arte Vini. Následují šneci v listovém těstě s bernskou omáčkou a k nim Chardonnay Rex Bibendi 2013 od Martina Nesvatby. Vrcholem menu je smažený amur, případně telecí řízek s rozebraným bramborovým salátem s Cuvée Blanc 2013 z vinařství Johann W Třebívlice.

Vánoční příběh v BellevueMušle Svatého Jakuba, různé textury květáku, cider omáčka

Restaurace Bellevue na břehu Vltavy nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na Pražský hrad. Stranou všeho ruchu, ovšem v centru svátečně vyzdobeného města, bude podnik celý prosinec servírovat speciální vánoční pokrmy.

Šéfkuchař Marek Šáda vymyslel menu, které začíná luxusní kachní paštikou a pokračuje mušlemi svatého Jakuba. zajímavá je nepochybně obdoba tradičního kapra s bramborovým salátem, která se v Bellevue bude podávat neotřele s divokou kambalou, platýsovitou mořskou rybou. Masový chod ve vánočním menu zastupuje telecí svíčková. Sladký závěr dotvoří dezertní koule vyrobená z francouzské čokolády Valrhona.